Beleggen in goud: Leveraged EFT’s

Goud heeft het de laatste jaren uitstekend gedaan. Sinds 2002, toen de prijs zo’n $280 per ounce noteerde is deze gestegen naar boven de $1700 per ounce nu, tien jaar later. Dat is een verzesvoudiging, terwijl aandelen in die periode per saldo niet zo heel veel van hun plaats zijn gekomen.

Al valt het wel op dat we na de top van net boven de $1900 per ounce het afgelopen jaar in een trading-range zijn beland en per saldo niet meer vooruit zijn gegaan. Voor sommige beleggers gaat dit niet hard genoeg. Zij zijn op zoek naar een manier om meer rendement uit hun goud investeringen te halen.

Een manier is via het beleggen in zogenaamde leveraged EFT’s, ofwel exchange traded funds (EFT’s) met een hefboomwerking. Hier zijn er een paar:

  • FactorShares 2X Gold Bull/S&P 500 Bear ETF (FSG)

  • PowerShares DB Gold Double Long ETN (DGP)

  • PowerShares DB Gold Double Short ETN (DZZ)

  • ProShares Ultra Gold ETF (UGL) 2x

  • ProShares UltraShort Gold ETF (GLL)

Dit zijn allemaal leveraged ETFs Goud welke de dagelijkse verandering van de goudprijs met een hefboom van twee te lijf gaan, dat wil zeggen dat als de goudprijs met 1% stijgt, deze fondsen met 2% stijgen. Of zoals DZZ, welke een short fonds is, daarmee stijgt als de goudprijs daalt met 2% zal dalen.

U moet zich wel bedenken dat deze hefboomwerking niet vanzelf ontstaat. Daar is het actief inzetten van een baaierd aan financiële instrumenten voor nodig. We geven u een citaat uit de omschrijving van UGL:

The investment seeks to provide daily investment results (before fees and expenses) that correspond to twice (200%) the daily performance of gold bullion as measured by the U.S. Dollar p.m. fixing price for delivery in London. The fund invests principally in any one of or combinations of the financial instruments (swap agreement, futures contracts, forward contracts, option contracts) with respect to the applicable fund’€™s benchmark to the extent determined appropriate by the Sponsor.

Er zijn vier zaken die u hierbij in de gaten dient te houden bij leveraged ETFs:

  1. De kosten die hiermee gemoeid zijn

  2. Waar belegt u eigenlijk in?

  3. Iets wat we nu maar even voor het gemak het mogelijk ‘non-lineaire effect’ van sommige van die financiële instrumenten noemen.

  4. De risico’s

De kosten zijn normaal gesproken hoger. Waar de kosten van opslag, verzekering, en management voor een simpele goud ETF als GLD (de grootste goud ETF) zo’n 0,25% – 0,4% per jaar bedragen zijn de kosten aan deze fondsen met hefboom twee, drie keer zo hoog, vaak bijna 1% per jaar. Dat is allemaal nog niet schokkend, maar het is maar dat u het weet.

Belangrijk om te beseffen is ook dat deze fondsen doorgaans niet in baar goud beleggen, maar in afgeleide financiële producten, zoals termijn contracten (futures), opties, swaps, en dergelijke. Het is nogal een synthetisch geheel, met vaak non-lineaire beleggingseffecten tot gevolg.

Wat bedoelen we met ‘non-lineaire beleggingseffecten?’ Wel, uit de omschrijving in het citaat hierboven ziet u dat het fonds een hefboom van twee genereert, de aandelen (na aftrek van kosten en fees) stijgen en dalen twee keer zo hard als de goudprijs zelf. Maar dit effect is dagelijks. Over een langere periode gezien zullen hier afwijkingen in optreden, die vaak in uw nadeel werken als u de aandelen voor langere tijd aanhoudt.

De belangrijkste reden is een eigenschap van termijncontracten (futures) die veel in dit soort fondsen gebruikt worden. Dit zijn eindige contracten, er zullen dus steeds nieuwere contracten moeten worden afgesloten met een langere looptijd. Vaak zijn deze contracten duurder (nog afgezien van de kosten van dit doorrollen van de contracten).

Termijncontracten met een langere looptijd zijn duurder als er sprake is van zogenaamde ‘contango.’ De markt verwacht dan een stijging in de tijd van de goudprijs (of wil simpel gecompenseerd worden voor de hogere risico’s die nu eenmaal verbonden zijn met het langer aanhouden van een positie). Deze verwachting vindt zijn neerslag in oplopende koersen voor termijncontracten met een langere looptijd, een situatie die aangeduid wordt met contango.

Een fonds dat steeds gebruik maakt van termijncontracten (futures) zal, in een situatie van contango, dus steeds goedkope contracten zien aflopen en is gedwongen daar duurdere contracten voor aan te gaan, terwijl deze contracten niet meer goud vertegenwoordigen.

Ook opties kunnen voor een dergelijk effect zorgen, daar loopt bijvoorbeeld de tijdswaarde uit en aflopende opties moeten worden vervangen door opties met een langere looptijd en deze zijn dus in het algemeen duurder.

U zult daarom dan ook zien dat deze fondsen gedurende langere tijd minder dan twee keer de goudprijs gaan doen, simpel omdat de gebruikte financiële instrumenten vaak moeten worden vernieuwd, en hier vaak waarde verlies mee gepaard gaat. Deze leveraged EFT’s zijn dan ook vooral op korte termijn interessant.

Tot slot iets over het risico, al spreekt dit natuurlijk voor zich. Inderdaad, u kunt twee keer zoveel winnen met een fonds dat een hefboomwerking van twee kent. Maar verliest u niet uit het oog dat u ook twee keer zoveel kunt verliezen.

Drievoudige hefboom

Mocht u ETF’s met een hefboom van twee niet interessant genoeg vinden, dan zijn er ook ’triple leveraged’ ETF’s, ofwel ETF’s met een hefboom van drie. Aandelen van deze ETF’s verdrievoudigen de goudprijs bewegingen gedurende de dag. Hier vindt u een viertal ’triple leveraged’ ETF’s en een korte omschrijving wat ze precies volgen.

  • Long 3X UGLD VelocityShares 3X Long Gold ETN. Triple the S&P GSCI Gold Index ER.

  • Long 3X NUGT Direxion Daily Gold Miners Bull Shares ETF. Daily investment results equal to 3x (300% Triple) perf. NYSE Arca Gold Miners Index.

  • Short 3X DGLD VelocityShares 3X Inverse Gold ETN. Triple the Inverse of the S&P GSCI Gold Index ER.

  • Short 3X DUST Direxion Daily Gold Miners Bear 3X Shares. Daily results of 3X the inverse of price performance of the NYSE Arca Gold Miners Index.

U ziet dat er nogal wat smaken zijn. Dit zijn ETF’s (of ETN’s we komen een andere keer nog terug op het verschil tussen die twee) welke, middels het beleggen in allerlei financiële instrumenten, trachten een index te volgen en de koersuitslagen op dagelijks niveau te verdrievoudigen.

Er zijn overigens nog veel meer mogelijkheden om in goud te beleggen met behulp van een hefboom, en we zullen zien dat voor de werkelijk avontuurlijke belegger het niet bij een hefboom van drie hoeft te blijven.
Geschreven door BeursProf Beleggenstips. BeursProf is een initiatief van een groep enthousiaste academici met passie voor de beurs en beleggen.

Comments are closed.