Beleggen in goud: Goud Exchange Traded Funds (ETF’s)

Exchange traded funds (ETF’s) zijn voor particuliere belegger in het algemeen de meest voor de hand liggende beleggingsmethodes voor posities in goud. De meeste ETF’s zijn gedekt door opgeslagen baar goud. In dit artikel leggen we uit hoe die dekking plaatsvind en wat de kosten zijn van ETF’s. Daarnaast bespreken we nog wat andere eigenaardigheden.

Beleggen in goud ETF’s: Dekking

Goud ETF’s zijn doorgaans gedekt door baar goud. Sterker nog, pakketten aandelen zijn gelinkt aan specifieke goudstaven. Informatie hierover kunt u vinden in de prospectus van de ETF in kwestie. Het is überhaupt een goed idee deze grondig te bestuderen voordat u wilt investeren in een ETF.

Maar hoe zorgt het ETF management ervoor dat de dekking gehandhaafd blijft? Neemt de vraag naar aandelen van het ETF toe dan zal het ETF nieuwe aandelen moeten uitgeven en daarnaast goud moeten aankopen en opslaan. Dit gebeurd doorgaans bij grote banken, de zogenaamde custodians.

Deze custodians produceren dagelijks een lijst met alle goudstaven en allocatie. Deze worden doorgaans twee keer per jaar door een onafhankelijke auditor gecontroleerd. Het kan echter zijn dat het ETF zo snel nieuwe aandelen uit moet geven dat het niet de tijd heeft om baar goud in voldoende mate aan te schaffen en te leveren. Daarnaast moet de baar goud aan specifieke aandelenpakketten worden gekoppeld als dekking.

U kunt dat proces het beste beschouwen als een batch proces, het gebeurt in grote hoeveelheden tegelijk. In de tussentijd maakt het ETF gebruik van zogenaamd ‘unallocated’ goud. Dat wil zeggen goud dat niet gekoppeld is aan specifieke aandelenpakketten. Het gaat hier doorgaans ook niet om goud, maar om termijn contracten in goud, de zogenaamde goud futures.

Normaal gesproken is de hoeveelheid ‘allocated’ goud aan specifieke aandelenpakketten wel een veelvoud van het ‘unallocated’ goud in goud futures. Die futures worden bij de afloopdatum overigens automatisch omgezet in baar goud want futures hebben een leveringsverplichting aan het einde van de contract periode.

Beleggen in goud ETF’s: Aandelen omzetten in echt goud

Dit is in theorie mogelijk maar voor de retail investor is dit nogal een horde om te nemen. We hebben u net uitgelegd dat de aan- en verkoop van baar goud door het ETF een batch proces is, het gaat in grote hoeveelheden tegelijk. Opzeggen van uw aandelen om deze in te ruilen in goud is mogelijk maar alleen in hele grote pakketten tegelijk. Dan moet u denken aan pakketten van 500.000 aandelen.

Belangrijker is de vraag, waarom zou u? U zit dan zelf met de opslag problemen en baar goud is moeilijker te verkopen dan ETF aandelen. Mocht u om een of andere reden (die wij hier niet voor u kunnen verzinnen) toch uw aandelen willen omzetten in goud, kan dat bij een zogenaamde closed-end mutual fund, zoals de Sprott Physical Gold Trust ETV (PHYS).

Deze mutual fund heeft de mogelijkheid om voor de retail investeerder aandelen in te wisselen voor goudstaven van 400 ounce. Dat is overigens nogal wat. Een ounce doet vandaag de dag ruim $1300, 400 ounce is ruim $500.000. Verbaast u niet, 400 ounce is immers ruim 11 kilo.

Overigens ligt het bij een dergelijk closed-end mutual fund wel wat meer voor de hand om uw aandelen in te wisselen voor baar goud. Het kan bij zo’n fonds namelijk heel goed dat de koers van de aandelen behoorlijk afwijkt van de intrinsieke waarde, de hoeveelheid goud waarmee ze gedekt worden.

Met name als de aandelen veel goedkoper zijn dan de intrinsieke waarde heeft het dus zin om ze om te zetten in goud. Bij ETF’s wordt u doorgaans niet geconfronteerd met een dergelijke afwijking van de koers van de aandelen en heeft het dus ook geen zin om ze te liquideren.

Beleggen in goud ETF’s: short gaan

U kunt met goud ETF’s ook speculeren op een daling van de goudprijs want u kunt namelijk short gaan in een goud ETF. U leent dan aandelen (dat regelt uw broker) die verkocht worden en u hoopt ze goedkoper terug te kopen en terug te bezorgen bij de oorspronkelijke eigenaar.

Net als short gaan in gewone aandelen is dit risicovol omdat in het geval de koers mocht blijven stijgen u in principe een oneindig risico loopt. Handiger is het wat dat betreft om in een zogenaamd short goud ETF te beleggen. We willen u verder wijzen op een schijnbare eigenaardigheid van het short gaan in een long goud ETF: wie is in dat geval eigenlijk de eigenaar van het goud?

Het curieuze is dat u mede-eigenaar bent. Twee individuen kunnen eigenaar zijn van hetzelfde goud, de originele eigenaar die u de aandelen leent en u als investeerder die short gaat door die aandelen te lenen en daarna de nieuwe eigenaar als u de aandelen heeft verkocht. Een eigenaardigheid die verder geen consequenties heeft (mits er overigens niets mis gaat met het leveringsproces).

Beleggen in goud ETF’s: kosten

De jaarlijkse kosten, bestaande uit opslagkosten, verzekering en management fees worden meestal gedekt door een kleine hoeveelheid goud te verkopen. Hierdoor wordt de dekking van aandelen langzaam verkleint maar deze effecten zijn klein (0,25-0,4% per jaar).
Geschreven door BeursProf Beleggenstips. BeursProf is een initiatief van een groep enthousiaste academici met passie voor de beurs en beleggen.

Comments are closed.