Hoe in goud te beleggen? Een overzicht

Als u van mening bent dat er nog behoorlijke rek in de goudprijs zit, of u wilt een zekere afdekking van het risico op monetaire of andere chaos, dan is het beleggen van een deel van uw portefeuille in goud een optie. Maar hoe te werk gaan? Er zijn nogal wat mogelijkheden en instrumenten, ieder met voor en nadelen. Hier een kort overzicht van de mogelijkheden:

  1. In fysiek goud, dat wil zeggen, staven, munten, of zelfs juwelen.

  2. Goud exchange traded funds (ETF’s), een soort beleggingsfonds, zoals GLD.

  3. Een beleggingsfonds zoals het Sprott Physical Gold trust ETV (PHYS).

  4. ETF’s van goudmijn bedrijven zoals GDX, GDXJ.

  5. Goudfutures.

  6. Exchange traded notes (ETN’s), deze lijken op futures.

  7. Aandelen van goudmijnbedrijven.

We gaan in de komende tijd uitvoerig op de voors en tegens van deze beleggingsmethoden, om te beginnen met fysiek goud.

Fysiek goud

Ongetwijfeld de belegging met het hoogste Dagobert Duck gehalte. U koopt daadwerkelijk het metaal, in staven (ook wel baar goud genoemd), staafjes, of munten,  zoals de befaamde Zuid-Afrikaanse Krugerands. U kunt zelfs gouden juwelen kopen, altijd leuk als u uw relatie enig nieuw leven wilt inblazen.

Hoe in goud te beleggen - Een overzicht

In het algemeen raden we u deze weg toch af, tenzij u tot het kleine groepje libertijnse ‘survivalists’ behoort welke de staat wantrouwen en zich voorbereiden op anarchie, al dan niet van monetaire aard. Een probleem is bijvoorbeeld dat de aanschafprijs van fysiek goud nogal kan afwijken van de spot prijs (de fingerende marktprijs). Dit is helemaal het geval met gouden munten en over juwelen zullen we het wat dit betreft niet eens hebben.

Om u een indicatie te geven, de staafjes goud (één ounce) die u bij Kitco.com kunt kopen zo’n 2% duurder dan de spotprijs van goud. Maandagochtend was de fingerende prijs voor één ounce goud $1751 (daar komen nog belastingen en andere kosten bij), terwijl de spotprijs op precies hetzelfde tijdstip (bid/ask) $1723-1724 was.

De premie voor met name de zeldzamere munten is meestal een veelvoud hiervan, we raden u dan ook aan dit aan handelaren in zeldzame munten over te laten, tenzij u er echt uw hobby van wilt maken.

Mocht u echt rijk zijn dan is het te overwegen goud in bulk te kopen en het op te laten slaan. Bedenkt u zich wel, goud levert geen rente op, en de kosten van opslag kunnen ook aardig oplopen. U dient dus redelijk overtuigd te zijn van een komende stijging in de goudprijs, en in de beleggerswereld gaan ook de meest vaste overtuigingen met enige regelmaat de mist in.

Het kan allemaal veel makkelijker, via het investeren in zogenaamde exchange traded funds (ETF’s), een soort beleggingsfonds met op de beurs verhandelbare aandelen kijk hier voor tips waar u op moet letten bij het investeren in goud. Daar gaan we de volgende keer uitgebreider op in.
Geschreven door BeursProf Beleggenstips. BeursProf is een initiatief van een groep enthousiaste academici met passie voor de beurs en beleggen.

Comments are closed.