Beleggen in Goud: Exchange Traded Funds (ETF’s)

Een exchange traded fund (ETF) is een soort beleggingsfonds waarvan de aandelen op de beurs verhandelbaar zijn. ETF’s zijn er in allerlei soorten en maten, ze volgen een index, een grondstof (of grondstoffen), een valuta (of valuta’s), een obligatie (of obligaties), etc.. Omdat de aandelen in ETF’s gewoon verhandelbaar zijn kan de koers gedurende een dag nogal fluctueren. De kosten voor het handelen zijn doorgaans lager dan in reguliere beleggingsfondsen.

Handig is dat de aandelen zijn te shorten, en te leveragen. Shorten betekend aandelen in de ETF lenen (verkopen) met de bedoeling om ze goedkoper terug te kopen. Het is speculeren op een koersdaling. Bij leveraging leent u uw ETF aandelen als onderpand om een nog grotere positie in de ETF in te nemen voor extra rendement.

Dat laatste kan ook makkelijk fout gaan. Als de koers zich tegen u keert krijgt u een zogenaamde margin call. U zult dan cash moeten bijstorten op uw rekening of anders wordt u gedwongen om (een deel van) uw portefeuille te sluiten. Wij raden u dan ook aan hiermee uiterste voorzichtigheid te betrachten. Turbo’s zijn wat dit betreft een redelijk alternatief aangezien u nooit meer dan uw inleg kan verliezen.

De koers van de aandelen van ETF’s volgen de intrinsieke waarde meestal redelijk nauwkeurig. Met intrinsieke waarde wordt bedoeld hoeveel een aandeel in de ETF precies aan onderliggende waarde vertegenwoordigd. In een goud ETF zou dat de hoeveelheid goud per aandeel kunnen zijn (maar er zijn ook andere constructies denkbaar, met termijncontracten bijvoorbeeld).

In dat opzicht lijken ETF’s op de Angelsaxische mutual funds of unit trusts. De koers van aandelen in een ander type beleggingsfonds, het zogenaamde closed-end fund kunnen behoorlijk afwijken van de intrinsieke waarde. Al zijn de aandelen in closed-end funds (in tegenstelling tot die in mutual funds en unit trusts) wel de hele dag verhandelbaar.

Beleggen in goud: Voordelen van goud ETF’s

Voor de particuliere belegger hebben goud ETF’s een aantal belangrijke voordelen vergeleken met de meeste andere manieren om in goud te beleggen:

 • U hoeft zich geen zorgen te maken over hoe puur het goud is dat u koopt

 • U betaalt geen opslag voor het slaan van munten of ontwerpen en maken van juwelen

 • Prijsvorming is transparant

 • U kunt goud al in kleine hoeveelheden aanschaffen

 • De kosten zijn betrekkelijk gering (beperkte kosten van de ETF zelf en de transactiekosten die hetzelfde als aandelen zijn). De kosten voor opslag, verzekering, en management variĆ«ren van 0,25% tot 0,4%

 • Geen bewaar problemen zoals met baar goud want ETF aandelen zijn elektronisch

 • Gering verschil tussen aan- en verkoop prijs (de ‘spread’) van de ETF aandelen. Probeert u te handelen in juwelen en baar goud en u zult tot ontdekking komen dat u als retail klant met een nogal grote spread wordt geconfronteerd.

Eigenlijk is het enige bezwaar van een goud ETF dat u het goud niet zelf in handen krijgt. Als u daarmee kunt leven lijkt het ons de uitgelezen manier om in goud te beleggen.

Beleggen in goud: Welke goud ETF?

Hier is een lijst van goud ETF’s:

 • SPDR Gold Trust ETF (GLD)

 • E-TRACS CMCI Gold ETN (UBG)

 • E-TRACS S&P 500 Gold-Hedged Index ETN (SPGH)

 • ELEMENTS MLCX Gold ETN (GOE)

 • ETFS Asian Gold Trust ETF (AGOL)

 • ETFS Physical Swiss Gold Shares ETF (SGOL)

 • FactorShares 2X Gold Bull/S&P 500 Bear ETF (FSG)

 • iShares COMEX Gold Trust Fund (IAU)

 • PowerShares DB Gold Double Long ETN (DGP)

 • PowerShares DB Gold Double Short ETN (DZZ)

 • PowerShares DB Gold Fund (DGL)

 • PowerShares DB Gold Short ETN (DGZ)

 • ProShares Ultra Gold ETF (UGL)

 • ProShares UltraShort Gold ETF (GLL)

Dit zijn de meeste goud ETF’s genoteerd in Amerika. U ziet, keuzes te over, en deze lijst is allerminst volledig. Er zijn nog veel meer goud ETF’s genoteerd in Canada, Londen, Mumbai, en Parijs. Het eerste goud ETF, Gold Bullion Securities, kreeg haar eerste notering in AustraliĆ« (2003).

Beleggen in goud: SPDR Gold Trust ETF

De grootste en bekendste van deze ETF’s is zonder twijfel de SPDR Gold Shares (GLD). De aandelen in dit ETF vertegenwoordigen baar goud (er zijn ook andere ETF’s waar de onderliggende waarde bijvoorbeeld termijncontracten op goud zijn). Een aandeel GLD vertegenwoordigd ongeveer een tiende ounce goud.

Bestaat al dat goud ook echt. Jawel, en het is enigszins geruststellend om een video te zien waar CNBC journalist Bob Pisani de kluizen van dit ETF bezoekt om vast te stellen dat er inderdaad enorme goudvoorraden liggen (de video kunt u hier zien).

We hebben het hier over de het grootste goud EFT, welke de grootste private goudvoorraad in de wereld huist (op een geheime locatie in London). De waarde is meer dan $70 miljard!

Het voordeel van GLD is dat dit een groot (om niet te zeggen enorm) ETF is. Liquiditeit is dus gegarandeerd, zelfs voor mega beleggers als George Soros of John Paulson. U kunt zowel long als short gaan. Wil u handelen in goud bekijkt u dan deze website eens.

Ook is er een bloeiende optiemarkt is GLD aandelen. U kunt dus naar hartenlust uw posities van een hefboom voorzien of de risico’s afdekken met behulp van opties.
Geschreven door BeursProf Beleggenstips. BeursProf is een initiatief van een groep enthousiaste academici met passie voor de beurs en beleggen.

Tags:

Comments are closed.